Gott folk!

Nu finns ”Spanska svängen”, som fyller tjugo nästa år, på Spotify.

Jag har faktiskt hört flera säga (ja, i alla fall fler än en) att de tycker att det är Ransta Trädgårds bästa platta. Det tycker jag kanske inte själv att det är men jag kan nog hålla med om att det i alla fall är vår coolaste platta. Kanske inte cool rent attitydmässigt, men den tuffar liksom på och jag gillar det torra akustiska soundet. Den känns enhetlig på nåt sätt.

Den är inspelad i Studio Piglet i Hågaby, Uppsala, av Ted Dluzewski och den mixades sedan av Sampo Axelsson. Det är den sista inspelningen vi gjorde innan jag byggde en egen hemmastudio (känd från Uppsalatidningen, UNT och Söndagarna med Stina Wollter) så man blev ibland, av ekonomiska skäl, tvungen att släppa igenom både lite svajande intonation (från mig) samt en del otighta grejer, men det kanske bara ger det hela lite charm och karaktär, vad vet jag.

Skivan innehåller bl.a, som jag tidigare skrivit på den här sidan, den instrumentala låten ”Flörtkulan”, eller två instrumentala låtar om man ska vara riktigt petig. ”Los Cahorros” är ju också en låt även om den bara är är 33 sekunder lång.

”Bossan Ovan” är nog annars den låt på plattan som sticker ut mest eftersom det är den enda Ransta-låt (med sång) som jag själv inte sjunger på. Den sjungs istället av gitarristen Niklas ”Nicke” Flygt och det är även han som har skrivit låten.

Nicke hann dock lämna bandet strax innan ”Spanska svängen” släpptes och relationen oss emellan har väl varit en aning frostig sedan dess, i alla fall från hans sida gentemot mig, men inte så frostig att den inte borde kunna tina en dag, hoppas jag i alla fall.

Nicke tog mig veterligen en paus från musiken efter det att han lämnade Ransta Trädgård år 2002 och kom att satsa på teater istället, men nu är han tydligen tillbaka i musikbranschen igen, vilket är kul. Han är en väldig begåvad låtskrivare med känsla för detaljer och han har en väldigt fin spröd röst.

/ Jakob Fogelqvist